Terug
 

Hoe blijft ons voedsel houdbaar?

Hoe blijft ons voedsel houdbaar?

 
 

Lees: Als je...diverse plekken. (regel 1 en 2)
In deze zin heeft Kasper een woord dubbelop gebruikt.

Welk woord moet Kasper weglaten?

In de klas van Kasper hebben ze het al de hele week
over voedsel. Aan het einde van de week gaat
iedereen een presentatie houden van wat hij of zij
heeft geleerd. De presentatie van Kasper gaat over
de houdbaarheid van voedsel. Er staan alleen een
paar fouten in de presentatie...

 

  1. Als je boodschappen gaat halen, dan ligt het voedsel
  2. in de winkel op verschillende diverse plekken. Het
  3. vlees en de melk liggen in de koeling, het brood is
  4. verpakt in een zak en de vissticks liggen in de vriezer.
  5. Als je de boodschappen thuis uitpakt, leg je ze ook op
  6. deze plekken terug. Als je bijvoorbeeld het vlees niet
  7. in de koelkast of de vriezer zou leggen, gaat het dan
  8. bederven en kun je het niet meer eten. Om aan te 
  9. geven hoelang het voedsel nog eetbaar is, staat er
  10. een houdbaarheidsdatum op.
     
  11. Bacteriën zorgen ervoor dat ons voedsel bederft. Om
  12. het voedsel langer goed houdbaar te houden, moet je
  13. er dus voor zorgen dat de bacteriën niet kunnen
  14. overleven. Bacteriën kunnen niet leven als het te koud
  15. is, te heet is, te zuur is, te zoet is of te zout is.
  16. Hieronder lees je op welke manieren je voedsel
  17. langer kunt bewaren, zodat bacteriën geen kans
  18. hebben om te overleven.
     
  19. Wecken
  20. Wecken wordt ook wel 'voedsel inmaken' genoemd.
  21. Vroeger werd dit veel gedaan, zodat de mensen nog
  22. geen koelkast of diepvries hadden. Ze moesten het
  23. voedsel dus op andere manieren bewaren. Voor het
  24. wecken worden glazen weckpotten gebruikt.
  25. De potten worden eerst goed schoongemaakt in een
  26. sopje van warm water met soda. Vervolgens worden
  27. de potten, de deksels en rubberen ringen gekookt
  28. om ze te steriliseren. Daarna kan de pot gevuld
  29. worden met het voedsel. Je kunt bij het voedsel
  30. zuur, suiker, zout of zelfs alcohol doen. Dan gaat
  31. de pot in de weckketel. In die ketel zit water dat
  32. bijna kookt en daardoor de lucht uit de pot haalt.
  33. Doordat de lucht uit de pot ontsnapt, wordt de
  34. deksel luchtdicht op de pot gedrukt. Er kunnen
  35. dan geen bacteriën meer bij het voedsel. 
  36. Het voedsel kan nu jarenlang bewaard blijven.
     

  37. Koelkast
  38. De koelkast wordt heel veel gebruikt om voedsel te
  39. bewaren. In de koelkast is de temperatuur laag,
  40. zodat bacteriën en schimmels bijna niet groeien.
  41. Als je eten uit de koelkast haalt, wordt de
  42. houdbaarheid korter. Onderin de koelkast is het
  43. het koudst. Het is belangrijk dat je de koelkast
  44. af en toe goed schoonmaakt, zodat bacteriën
  45. geen kans krijgen om alsnog het voedsel te bederven.
     
  46. Invriezen
  47. Bevroren eten blijft heel lang houdbaar. Bacteriën
  48. kunnen onder zulke koude omstandigheden niet
  49. leven. Veel mensen bewaren hun voedsel dan ook
  50. in de diepvries. Als je restjes voedsel of gekookt
  51. voedsel in de vriezer wilt bewaren, is het belangrijk
  52. dat je het eerst laat afkoelen. Als je het te snel in
  53. de vriezer legt, gaat de kwaliteit van het voedsel
  54. achteruit.
     
  55. Drogen
  56. In veel voedsel zit vocht. Als het voedsel wordt
  57. gedroogd, gaat het meeste vocht eruit. Zonder
  58. vocht kunnen bacteriën niet goed leven. Hierdoor
  59. zal het voedsel niet snel bederven. Je kunt voedsel
  60. drogen in een droogoven op een temperatuur tussen
  61. de 30 en 70 graden Celsius. Het is belangrijk dat de
  62. temperatuur niet te hoog is, anders gaan de
  63. belangrijke voedingsstoffen uit het voedsel. Fruit,
  64. groenten, paddenstoelen en kruiden zijn
  65. bijvoorbeeld heel geschikt om te drogen, maar ook
  66. worst.

  67. Roken
  68. Als voedsel wordt gerookt, dan hangt het boven
  69. smeulend hout. Door het te roken, blijft het langer
  70. houdbaar. Vroeger werd eten vooral daarom gerookt.
  71. Tegenwoordig wordt het vooral gedaan voor de
  72. smaak. Door het eten te roken, krijgt het een
  73. bijzondere smaak. Roken wordt vooral bij vlees en
  74. vis gedaan. Denk maar eens aan een rookworst.
     

    rookvlees, eten houdbaar

  75. Pasteuriseren
  76. Als voedsel wordt gepasteuriseerd, dan wordt het
  77. voor een korte tijd verhit. Het voedsel wordt niet
  78. warmer tot 72 graden Celsius. De slechte bacteriën
  79. gaan dan dood, maar de goede sporen van de
  80. bacteriën blijven goed. Het voedsel beschadigt dus
  81. niet. Melk en kaas worden bijvoorbeeld
  82. gepasteuriseerd. Als voedsel bij nog warmere
  83. temperaturen wordt gepasteuriseerd, dan kan het
  84. nog langer houdbaar blijven. Eigenlijk wordt het
  85. dan gesteriliseerd, zodat alle bacteriën dood gaan.
  86. Lang houdbare melk kan dan zelfs buiten de
  87. koelkast een heel lange tijd goed blijven.

Wil je ook de rest zien?